2010. április 29., csütörtök

Shake, baby, shake!


Itt a nyár, egyre több színes gyümölcs csavarja el a fejünket. Igazi melegben nem is vagyunk annyira éhesek, így aztán csodás uzsonna, vagy nasi lehet egy nagy pohár hideg smoothie.
Van, aki e nevet nem ismeri?
Valójában a smoothie olyan, mint a gyümölcsturmix, csak sokkal sűrűbb, mivel több gyümölcs van benne, és tej helyett natúr joghurttal vagy netán hófehér, azaz édes joghurttal van turmixolva. Speciel a savanyúbbat én jobban szeretem.

Kimeríthetetlen tárháza van a smoothie-knak, ahány gyümölcs, annyi féle variácó létezik. Van, aki egy kedvenc gyümölcse ízét szereti érezni, van, aki kever két, vagy akár több gyümölcsöt is.
Télen persze fagyasztott gyümölcsből is lehet csinálni, sőt, ha a kissé fagyott gyümölcsöt turmixoljuk, szinte jégkása szerű lesz. Ennek a módszernek azonban van egy hibája – nem minden turmix bírja. Az én ínyenckedésemet a botmixerem bánta, és némi riadalom, amikor az utolsó korty itallal a mixer kése is a számba esett. A csavar pedig azóta sem lett meg. Bízzunk benne, hogy nem is volt benne.

Szóval friss gyümölcs és smoothie.
A megtisztított, feldarabolt tetszés szerinti gyümölcsöt (epertől dinnyéig) beletesszük az edénybe, ráborítunk egy doboz natúr joghurtot (Persze miért ne lehetne gyümölcsjoghurttal is? Plusz egy íz. De jobb, ha tudjuk, hogy a gyümölcsjoghurt még nyomokban sem látott gyümölcsöt, vagyis mégis azt mondom, használjunk inkább natúr joghurtot, esetleg kefirt.), tetszés szerint egy kis cukrot (barna cukrot, szőlőcukrot) és hajrá, rázzad, bébi, rázzad.
Felbőg a botmixer, a gyümölcs édes illatot ontva pépesedik és színesíti az egyre habosodó joghurtot. Amikor légies és sima lesz, pohárba öntjük, esetleg díszítjük, és mind megisszuk. Garantált a siker.

Trükkök:
Ha a poharakat előre mélyhűtőbe tesszük, és abba töltjük az italt, kellemesen lehűti azt.
Egy-két levélke friss menta vagy citromfű pikáns ízt kölcsönöz bármely gyümölcsnek. (Eper-menta verhetetlen.)
Vaníliás cukor hozzáadásával is meg lehet bolondítani.

Merészek naplemente nézegetéséhez egy pici (max. 4 cent) alkoholt is adhatnak hozzá. Ehhez kiváló a vodka, triple sec, narancslikőr, vagy egyéb gyümölcslikőrök.

Ha a szemnek is élvezetet akarunk okozni, a pohár díszíthető egész gyümölccsel, mentalevéllel, csoki reszelékkel, kandírozott cseresznyével.

Nincsenek megjegyzések: