Szóval ez Évi kalácsa, nem az enyém, de már megsütöttem én is, és nagyon finom, sőt, van egy ötletem egy gyümölcsös verzióra is.
tészta
600 g finom liszt
50 g cukor
egy teáskanál só
2 dkg friss élesztő felfuttatva vagy 7 g szárított
180 ml tej
60 ml víz
100 g olvasztott vaj
3 tojás sárgája
habcsókhoz
3 nagy tojás fehérje
csipet só

100 g cukor
a végén a szóráshoz forrócsoki por.
A tésztát összegyúrod, egy órát keleszted. Utána a tésztát kinyújtod, a felvert tojáshabos cuccot belekened, majd az egészet jól megszóród a forrócsoki porral. Összetekered, mint a bejglit, majd egy éles késsel hosszában elvágod. A két fél tekercset én még kettőbe vágtam, és összefontam úgy, hogy a habcsókos rész legyen felül. A tepsiben még kelesztettem egy fél órát, majd 180 fokon megsütöttem. Elméletileg bő 20 perc elég neki.
Isteni finom! A vágás mentém a töltelék megsül és habcsókkérget képez a kalács tetején, belül viszont finom lágy marad és csokikrém lesz belőle.

Én gondolkodom egy csokis-kókuszos megoldáson is.
A továbbfejlesztésem pedig az, hogy valójában amit krémnek belekenünk, az olyan, mint a gyümölcsös tojáshab, amit a nagyitól tanultam, és ha gyümölcsös tojáshabot kennénk a kalácsba, akkor nem csokis, hanem gyümölcsös (áfonyás, málnás, stb.) kalács lenne belőle.
Meg fogom próbálni.
Figyelem! Senkit ne rémisszen el a csúszós tojáshabos puha kelt tészta vagdosása és tekergetése. Nem egyszerű feladat, az biztos, de utána isteni élvezet lenyalogatni az édes habos krémet a tenyerünkről!
UI. Köszönöm Évi!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése