2011. április 22., péntek

Angyalhab - könnyű ünnepi nasi




Barátaim körében ez  finomság Citromos álom néven fut, de én inkább Angyalhabnak nevezném, mert annyira könnyű és üde, no meg hófehér, mint egy fodros kis angyalka.
Tulajdonképpen citromon kívül más fincsi fanyar gyümölcscsel is lehetne ízesíteni, nekem kapásból a ribizlire összefut a nyál a számban - azt hiszem ki is fogom próbálni a dolgot. De most nézzük az autentikus citromos csodást.

Hozzávalók:
fél liter tejföl
fél liter habtejszín
10 evőkanál kristálycukor
20-25 dkg babapiskóta, vagy kerek piskótatallér
2 citrom
A tejfölben elkeverem a cukrot, a reszelt citromhéjt, illetve belenyomjuk ízlés szerint a citromok (vagy egy citrom) levét.
A habtejszínt felverjük jó keményre (esetleg habfixálóval, aki szereti az E-adalékokat, de szerintem nem szükséges). Finoman belekeverjük a habot a tejfölös krémbe. Egy tál aljára letesszük a piskótákat, megkenjük a citromos krémmel, majd új réteg piskóta és rá megint citrom jön.
Letakarva (illatanyagok ne cserélődjenek) egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
Másnapra csodával határos módon a piskóta felszív egy csomó finom édes-citromos nedvességet a krémből, így puha lesz, viszont a habos krém különlegesen kemény állagú. Hideg, savanykás, könnyű (mármint könnyűnek látszik, hiszen ennyi tejszín és tejföl igazából nem könnyű ám :D) édességet kapunk, amit speciel közvetlen hozzátartozóim egy ültő helyükben falnak fel  - sosincs maradék.

Lelki szemeim előtt látom ugyanezt a finomságot huncut ribizlidarabokkal bolondítva, vagy citromlé helyett pépesített ribizlivel/meggyel pirosan ragyogva.
Vendégeknek elég látványos és elegáns, és még a kevésbé édesszájúaknál is garantált siker.

Nincsenek megjegyzések: